Dit wist je nog niet over rotan!


Ben jij al bekend met de geschiedenis van rotan? Mogelijk weet je bijvoorbeeld al dat de leuke rotan stoelen voor binnen en buiten geproduceerd zijn in ons eigen land. Dat is namelijk het geval! Rotan is voor het eerst gemaakt in Friesland door een firma genaamd Rohé, wat in 1919 werd opgericht in Noordwolde. Inmiddels zijn we al meer dan een eeuw verder, maar nog altijd is rotan zeker populair. Sterker nog, het lijkt zelfs steeds populairder te worden.

Tweede Wereldoorlog
Rotan wordt dus nog altijd omarmd in Nederland, maar de hoogtijdagen beleefde het al een tijdje geleden. Het meubilair van rotan is met name groot geworden doordat het erg populair was na de Tweede Wereldoorlog. De modellen die destijds populair waren, werden in eigen fabriek gemaakt door Rohé. Ondertussen heeft het naast een afdeling voor de rotan meubelen ook nog een afdeling voor wiegen en houten meubels. In de jaren negentig van de vorige eeuw verschenen er onder de leiding van Cees Sistermans een aantal bijzondere collecties. Hierbij werden onder meer ontwerpen van Jan des Bouvrie, Roderick Vos en Gerard van der Berg gebruikt.

Dirk van Sliedregt
Naast deze welbekende ontwerpers heeft ook Dirk van Sliedregt veel prachtige rotan stoelen ontworpen. Van Sliedregt was naast meubelontwerper ook docent aan de Nederlandse kunstopleidingen, onder meer aan de Rietveld Academie en de academie van Enschede. Van Sliedregt begon na de Tweede Wereldoorlog rotan te gebruiken in zijn ontwerpen. Hierbij creëerde hij een aantal stoelen die al snel opgepikt werden. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door een simpel ogend design, maar bij nadere inspectie blijken de ontwerpen toch wel degelijk zeer ingewikkeld te zijn.

De keuze is reuze
Ondertussen is de firma Rohé natuurlijk niet meer de enige producent van rotan stoelen. De keuze is dan ook reuze in Nederland, terwijl dit materiaal ook nog eens helemaal terug van weggeweest is. Rotan stoelen voor buiten of binnen zijn dus helemaal in de mode. Hierbij kun je kiezen voor diverse kleuren. Toch is de naturel kleur nog altijd zeer populair, al kun je ook zeker een rotan stoelen in een andere kleur aanschaffen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zwart of wit exemplaar?