In één keer dekkend

Het sauzen van binnenmuren vindt niet iedereen leuk om te doen. Het is dan ook zaak dat het eindresultaat goed is. Een schone en stralende muur. Voor muren en plafonds zijn er talloze latexverven, met verschillende dekkingsgraad. De superdekkende tex is favoriet.

Verf
Kwaliteit verf zorgt er voor dat je bij normale omstandigheden de wanden één keer hoeft te doen. Hiervoor is een dekkende kwaliteit latexverf nodig zoals Sikkens muurverf. Vooral wanden moeten tegen een stootje kunnen. Bij plafonds zou een veegvaste verf voldoende moeten zijn. Veegvaste verf is minder sterk en eigenlijk uitsluitend geschikt voor oppervlakten die niet belast worden. Muren worden immers belast door spelende kinderen of het schuren van kleding.

Afwasbaar
De wanden van woonkamers dienen afwasbaar te zijn. Wasbare latex bevat meer bindmiddel, en is daardoor beter bestand tegen stoten. Voor natte ruimtes, zoals badkamer en keuken, komt de schrobvaste verf in aanmerking. Eventueel wordt een latexverf met een schimmelwerend ingrediënt gekozen. Dat geldt met name voor inpandige badkamers en douches. Het is belangrijk om in de natte ruimtes de latex aan te brengen op schone en vooral droge muren. 

Water
Alle latexverven zijn zogenaamd watergedragen. Er zitten geen, of heel weinig, organische oplosmiddelen in zoals in de conventionele verven die op basis van alkydhars zijn gemaakt.

Gips
Sterk zuigende ondergronden, zoals gips, vragen speciale aandacht. Die dienen eerst voorbehandeld te worden met bijvoorbeeld verdunde tex. Daarna strijk je hem nog eens met gewone tex. Kleine scheuren kunnen het best met glasvlies behandeld worden. Glasvlies kan met een speciaal soort lijn bevestigd worden. Het vervolgens texen geeft een mooi en strak resultaat.

Ingrediënten
De ingrediënten voor verf zijn bindmiddelen, oplos- en verdunningsmiddelen, pigmenten, vulstoffen en hulpstoffen. Bindmiddelen zijn verantwoordelijk voor de meeste eigenschappen van de verflaag, zoals hardheid, hechting en glans. Het drogen van waterverdunbare latex- en acrylaatverven gebeurt door het verdampen. Tijdens de verdamping vormen de vaste stoffen een niet in water oplosbare vaste laag. Dit is dan ook de reden dat er niet in een tochtige ruimte geschilderd moet worden.