Fleur je huis op met een groene wand

In steeds meer scholen en bedrijfspanden komen ze voorbij; de plantenwanden. Inmiddels wordt de groene wand ook steeds vaker gebruikt bij het inrichten van een huis. Het is dan ook echt hot and happening op het moment. Sterker nog, deze groene muren lijken alsmaar populairder te worden. Dat is eigenlijk helemaal niet zo vreemd. Men houdt immers van groen, terwijl de plantenwand ook voor veel sfeer zal zorgen. Bovendien werkt het geluiddempend, ook niet verkeerd natuurlijk. Met de onderstaande tips kun jij leuk je huis opfleuren. 

Planten en licht
Een groene wand in de kelder zal naar alle waarschijnlijkheid helaas niet mogelijk zijn. Dit komt doordat de meeste planten hier niet gelukkig van worden. Kamerplanten houden juist immers heel erg van licht, wat ze in een kelder amper zullen krijgen. Je moet er dan ook voor zorgen dat je de plantenwand niet laat plaatsen op een te donkere plek. Daarnaast moet je ook niet vergeten dat de meeste planten niet echt verzot zijn op tocht. Met andere woorden, voordat je een groene wand gaat plaatsen moet je goed gaan nadenken over de locatie. 

Diverse soorten groene wanden
Mogelijk wist je dit niet, maar er zijn echt ontzettend veel verschillende soorten groene wanden. Zo is het zelfs mogelijk om zelf een plantenwand te ontwerpen, maar je kunt dit natuurlijk ook laten door een gespecialiseerd bedrijf. Daarnaast moet je gaan bepalen of je de planten wilt vastmaken aan de muur. Dit hoeft niet beslist, het is namelijk ook mogelijk om een groene wand te maken in een open stellingkast met allerlei sierpotten waar de planten in geplaatst worden. Als je nog niet precies weet hoe de plantenwand eruit moet komen te zien dan is het verstandig om eens op Pinterest te kijken. Inspiratie genoeg!

Water inzetten op de juiste manier
Daarnaast is het goed om te weten dat een groene wand natuurlijk heel veel water nodig heeft. Dit is echt een hele grote hoeveelheid. Je moet er dan ook voor zorgen dat alle planten hun water af kunnen voeren. Dit kun je doen met behulp van zogeheten drainage gaten. Hierdoor kan de water dus op een goede manier afgevoerd worden door de planten. Trouwens, het is tevens van belang dat de planten geplaatst worden in een plastic binnenpot voordat je ze plaatst in de sierpotten. Hierdoor zal wortelrot geen schijn van kans maken. Kamerplanten houden over het algemeen namelijk niet echt van natte voetjes. 

Nepplanten
Als je graag een groene wand in je huis wilt hebben maar je niet zo goed bent in het verzorgen en onderhouden van de planten dan kan het slim zijn om nep exemplaren te laten plaatsen op de muur. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel nepplanten te koop. Hiermee kun je eenvoudig een plantenwand creëren. Dit zal er bovendien alsnog prachtig uitzien, want ook de nepplanten zullen er alsnog heel echt uitzien. Een nep groene wand zou in principe wel wat duurder kunnen zijn, maar het zal vele malen gemakkelijker zijn om zo’n muur te verzorgen.