Goede ventilatie met een dakraam


De afgelopen maanden lag de focus voornamelijk op het verbeteren van de ventilatiesystemen binnen scholen en kantoorpanden. Een goede ventilatie helpt een snelle verspreiding van virussen te voorkomen. Niet alleen het coronavirus, maar ook het griepvirus waarmee we jaarlijks te maken hebben. Uit onderzoek blijkt dat ook in woningen de ventilatie niet altijd voldoende is. Een goede reden om te kijken naar de mogelijkheid om een extra dakraam met bijvoorbeeld Velux rolgordijn te plaatsen, of om een plat dak van een te openen lichtkoepel te voorzien. Bij één op de zeven woningen is het binnenklimaat, wat sterk samenhangt met de ventilatie, niet op orde.

Velux dakraam REALISEER JE DROOMHUIS

Extra dakraam verbetert binnenklimaat aanzienlijk
Een Fakro dakraam kopen helpt je het binnenklimaat in huis aanzienlijk te verbeteren. Dat geldt in het bijzonder voor een dakraam welke uitgevoerd is met een ventilatierooster. Door het ventilatierooster heb je een voortdurende, natuurlijke ventilatiestroom in de ruimte. Het voorkomt dat je de ramen actief moet openen. Iets wat veel mensen niet blijken te doen, zo blijkt uit een recent gedragsonderzoek.

Koud weer en hoge energietarieven
oornaamste reden voor het niet openen van de ramen, zijn de lage temperaturen buiten en de hoge energietarieven. Men wil voorkomen dat het openen van het raam de temperatuur in huis flink doet laten dalen. Iets wat ertoe leidt dat de cv-ketel harder moet werken om de ruimtes weer warm te krijgen. Het gaat gepaard met een hoger energieverbruik, wat men juist in de huidige tijd wil voorkomen.

Woningwaarde verhogen met extra dakraam
oor een extra dakraam te plaatsen verbeter je niet alleen de ventilatie in huis en zorg je voor meer licht. Ook kan dit een positief effect hebben op de waarde van een woning. Met een extra dakraam wordt de zolder namelijk niet langer gezien als opslagruimte, maar als een volwaardige slaapkamer. Let wel, kijk het Nederlands Bouwbesluit nog eens na om te zien aan welke eisen exact voldaan moet worden om een extra slaapkamer te creëren.

Goed binnenklimaat cruciaal voor woningen
Gemiddeld brengt men zo’n 80 procent van de tijd binnen door. Niet alleen thuis, maar ook op kantoor, op school of bij familie. De verwachting is dat men de komende jaren vaker vanuit huis zal werken. Dit toont aan hoe belangrijk het niet alleen op kantoor is om naar de ventilatie te kijken, maar zeker ook bij mensen zelf in huis. Naast de mogelijkheid om een extra dakraam te plaatsen, zou je kunnen kijken of bestaande ramen vervangen kunnen worden door een model met ventilatierooster. Uit een onderzoek van Nationale Nederlanden komt naar voren dat circa 40 procent van de Nederlandse huishoudens zich nooit verdiept heeft in het belang van een goed binnenklimaat. Een gevaarlijke uitkomst, daar het binnenklimaat steeds belangrijker wordt.