Hoe kies je de juiste kozijnen: 5 tips

De kozijnen van bijvoorbeeld de typische rijtjeswoningen uit de 60'er en 70'er jaren zijn vaak vervanging toe. Het zijn oude en slecht isolerende kozijnen. Uiteraard geldt dit niet voor pas gebouwde appartementen. Bij vervanging wordt er vaak gekozen voor kunststof kozijnen. Maar hoe weet je wat voor jou de juiste kozijnen zijn? Kies je voor hout, kunststof, staal of aluminium? Waar moet je allemaal op letten? Kunststof kozijnen specialist Alkuplus.nl geeft hieronder alvast een aantal tips om je op weg te helpen.

Tip 1: De kostprijs van kozijnen
Kunststof kozijnen zijn het goedkoopst. Daarom wordt dit ook door de meeste mensen gekozen. De branchevereniging VKG deed een onderzoek en kwam tot de conclusie dat kunststof kozijnen 720 Euro/m2 kosten. Dit is 15% goedkoper dan houten kozijnen en 20% goedkoper dan aluminium of stalen kozijnen. Reken je dit uit voor een gevel, dan kom je bijvoorbeeld aan 8.000 Euro voor kunststof kozijnen, tegenover 9.600 Euro voor aluminium kozijnen. Dit is toch een belangrijk verschil om over na te denken.

Tip 2: Het onderhoud
Elk soort van kozijn heeft onderhoud nodig. Kunststof en aluminium vergen heel weinig onderhoud. Zij moeten af en toe eens schoongemaakt worden en je controleert regelmatig de scharnieren en de sluitsystemen. Houten kozijnen daarentegen vergen heel wat meer onderhoud. VKG deed ook een studie over de onderhoudskosten van kozijnen, dit over een tijdspanne van 30 jaar en per m2. Kunststof kozijnen hebben een onderhoudskost van 120 Euro/m2 en aluminium kozijnen 95 Euro/m2. Hout echter kost 570 Euro/m2 wat betreft onderhoud. Hout moet namelijk regelmatig geschilderd worden.

Tip 3: De isolatiewaarde
Kunststof isoleert het best. Dat is algemeen bekend. Maar tegenover aluminium en hout is het verschil niet zo groot. Aluminium en kunststof kozijnen met dubbelglas hebben een U-waarde van 1,3 W/m2K. Een houten kozijn in merantihout heeft een U-waarde van 1,4 W/m2K. Wil je nog een betere isolatiewaarde, ga dan voor kunststof kozijnen in combinatie met driedubbelglas. Deze combinatie heeft een U-waarde die tot wel 0,6 W/m2K gaat.

Tip 4: Kozijnen en hun levensduur
We weten hoe lang houten en aluminium kozijnen meegaan. Van kunststof kozijnen is dit nog helemaal niet zeker en moeten we voor de cijfers hieromtrent nog afwachten. Aluminium kozijnen blijven 50 jaar goed. Houten kozijnen moet je soms na 30 jaar al vervangen. Experts geven aan kunststof kozijnen een geschatte levensduur van 50 tot 60 jaar.

Tip 5: De look, het uiterlijk van de kozijnen
Een aantal mensen vinden het uiterlijk van kozijnen belangrijker dan hun isolatiewaarde. Zo gaan veel mensen nog voor houten kozijnen terwijl deze laag scoren in isolatiewaarde. Deze mensen worden aangetrokken door de warme en authentieke look van houten kozijnen. Het gebeurt ook dat men geen kunststof of aluminium kozijnen mag plaatsen, maar enkel voor houten kozijnen mag kiezen. Dit geldt bijvoorbeeld voor historische panden.