Hoe voorkom je dat de airco stinkt?

Voorkom stank van je airco.b | Beurs Eigen Huis

Het is een ideale uitvinding, met name als het erg warm is: een airco. Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken. Ze komen op allerlei terreinen voor. Winkels, restaurants, auto's, noem het maar op of er staat of hangt een airco. Hartstikke fijn natuurlijk, met name in de zomer. Het verschil met een ventilator is groot. Een ventilator verplaatst alleen maar lucht. Een airco verlaagt de luchtvochtigheid. Door de luchtvochtigheid te verlagen, koelen ruimtes enorm af. Het broeierige gevoel wordt ermee weggenomen. Een airco is verkrijgbaar is diverse soorten, staande modellen, hangende modellen of geheel geïntegreerd in het plafond. Het wordt minder prettig als de airco ineens een onaangename geur gaat verspreiden. Hoe kan dit? En hoe kan dit probleem worden verholpen?

Oorzaken stank van je airco
Er zijn grofweg twee hoofdredenen aan te wijzen die de stank kunnen veroorzaken. De eerste oorzaak kan een slecht of gebrek aan onderhoud van de airco zijn. Hierdoor werkt de airco op den duur minder goed. Bepaalde onderdelen kunnen uitvallen of minder goed werken. De andere oorzaak kan bijvoorbeeld een defecte filter zijn. Wanneer een filter niet meer goed functioneert kan er een muffe stank ontstaan. 

Oplossingen tegen de stank van je airco
Er zijn een aantal zaken die je zelf kunt nalopen om het stankprobleem op te lossen. Haal het filter uit je airco en zuig die grondig uit met een stofzuiger. Doe dit bij voorkeur buiten want er kan potentieel veel stof vrijkomen. Daarnaast kun je de airco reinigen. Haal de buitenkant van de airco eraf en reinig alles grondig met een vochtige doek. Zorg ook dat alle stof weg is. Wanneer stof zich met vochtige lucht mengt, kan dit ook gaan stinken. Als je alles goed hebt schoongemaakt met een vochtige doek, laat dan het geheel droog worden. Hier kun je gerust een paar uur voor uittrekken. Wanneer alles droog is, zet je de omlijsting van de airco er weer op. Mocht dit alles nog geen effect hebben, dan is het tijd om een specialist in te schakelen. De specialist beschikt over de nodige materialen om ervoor te zorgen dat de airco volledig schoongemaakt wordt.