Houtkachel in kleine ruimte?De houtkachel is bijna niet meer weg te denken uit de hedendaagse, moderne interieurs. Helaas biedt alleen niet ieder interieur de ruimte voor deze sfeermaker. Een kachel met een bijpassend rookkanaal kunnen best wat ruimte innemen in de woning namelijk. Maar wist je dat er ook een tal aan kleinere houtkachels op de markt zijn? Dus, woon jij in een yurt, tiny house of bakhuis en wil jij een kachel kopen? Dan is deze blog speciaal voor jou! In deze blog geven we je vier tips voor de aanschaf van een kleinere houtkachel.

houtkachel realiseer je droomhuis

Kijk of er een bestaand rookkanaal is
Stap één is om te kijken of er een bestaand rookkanaal aanwezig is in de ruimte. Wanneer deze aanwezig is, kunnen er veel kosten bespaard worden namelijk. Je kunt de kachel dan simpelweg aansluiten op dit bestaande rookkanaal. Hiermee voorkom je dat je een compleet nieuw rookkanaal aan moet schaffen. 
Let er wanneer je de kachel aan gaat sluiten wel even op dat het rookkanaal in goede staat is. Check dus even of het rookkanaal schoon is en of de onderdelen nog heel zijn. Je kunt de onderdelen die niet meer goed zijn vervangen en het rookkanaal (laten) vegen.

Geen rookkanaal aanwezig? Bepaal dan een goede locatie
Misschien vraag je je nu af, maar wat is een goede locatie voor een kleine houtkachel? Een goede locatie voor een kachel is een plek waar een rookkanaal geïnstalleerd kan worden en waar de kachel voldoende ruimte heeft en niet in contact staat met brandbare meubels en accessoires. Naast deze praktische overwegingen wil je natuurlijk ook een locatie hebben waarin de kachel mooi tot zijn recht komt in jouw interieur.
Houd er in de bepaling rekening mee dat het rookkanaal makkelijk naar buiten geïnstalleerd moet kunnen worden. Dit voorkomt dat er een ingewikkelde constructie gebouwd moet worden die meer ruimte inneemt dan nodig. Je wilt je ruimte in een kleiner interieur natuurlijk zo efficiënt mogelijk indelen. 

houtkachel realiseer je droomhuis

Bepaal een budget
Houtkachels zijn er in alle soorten en maten en in alle soorten prijsklassen. Om door de houtkachels het bos te kunnen blijven zien, is het handig om van tevoren een budget te bepalen. Met het uitzoeken van de houtkachel, vallen dan alle modellen die buiten je budget vallen weg, waardoor je gerichter kunt zoeken. Houdt er bij het bepalen van het budget rekening mee dat de installatiekosten nog bovenop de aanschafprijs komen. Zo kom je na aanschaf niet voor onverwachte kosten te staan. Houdt rekening met de volgende kosten:

  • Houtkachel circa €750,- tot €1250,-

  • Rookkanaal circa €200,- tot €450,-

  • Beschermingsmaterialen/isolatie circa €100,-

Dit zijn indicaties. De uiteindelijke prijs kan afwijken.

Bepaal het doel van je houtkachel
Want ja… een houtkachel heeft meerdere functies dan puur en alleen het verwarmen van je huis. Zo bestaan er houtkachels die aan te sluiten zijn op CV (centrale verwarming), houtkachels waarop je kunt koken en houtkachels die een bijzonder design hebben en hiermee een echte eye-catcher zijn (ook als de kachel niet brandt). Bepaal dus van tevoren: ‘Waar wil ik mijn houtkachel allemaal voor gebruiken?

Juist in een kleinere woning is deze veelzijdigheid erg handig. De meerdere functies zorgen ervoor dat je de ruimte efficiënt benut en op andere plekken minder ruimte nodig hebt. Wil je de houtkachel alleen gebruiken voor het verwarmen van je ruimte? Naast de vele kachels met extra functies zijn er ook tal aan kleinere houtkachels die alleen bedoeld zijn voor het verwarmen van een ruimte.
Hopelijk helpen deze vier tips je naar de aanschaf van een mooie, kleine houtkachel. Met een houtkachel zit jij niet langer in de kou en heb je een bron van sfeer in huis. Geniet van het stoken!