Isolatie: mogelijkheden & voordelen

Tegenwoordig worden huizen standaard voorzien van isolatie, maar dit is vaak alleen in de vorm van spouwmuurisolatie en dakisolatie. Er zijn nog een aantal andere soorten isolatie te benoemen, die allemaal bijdragen aan een milieuvriendelijker huis. Daarnaast is het isoleren van je huis niet alleen milieuvriendelijk, er zijn flink wat voordelen aan isolatie toe te bedelen. Ben jij benieuwd naar de soorten isolatie en de voordelen? Lees dan snel verder.

De verschillende soorten isolatie
Je kan op een aantal verschillende plaatsen in het huis isolatiematerialen aanbrengen. Hieronder vind je de meest gekozen plekken voor isolatie.

1. Dakisolatie
Dakisolatie wordt aan de binnenkant of aan de buitenkant van het dak aangebracht en zorgt ervoor dat minder warmte je huis verlaat via je dak. Wist je dat zonder isolatie tot 30% van de warmte in huis verdwijnt via het dak? Het is dus aan te raden om voor dakisolatie te kiezen. Het dak wordt doorgaans aan de binnenkant geïsoleerd, maar het kan ook aan de buitenkant gedaan worden. Bij het isoleren van de buitenkant van het dak wordt de dakconstructie extra beschermd.

2. Gevelisolatie
Is jouw huis jonger dan 25 jaar? Dan is je huis voorzien van gevelisolatie, in de vorm van spouwmuurisolatie. Gevelisolatie voorkomt dat warme of koele lucht je huis verlaat via de muren. Buiten spouwmuurisolatie, kan je ook kiezen voor isolatie van je muren aan de binnenkant en aan de buitenkant van je huis.

3. Vloerisolatie
Heb jij vaak last van koude voeten door een koude vloer? Denk dan eens na over het laten plaatsen van vloerisolatie. Door middel van vloerisolatie trekt er minder kou in je vloer, waarna je zorgeloos op blote voeten door het huis kan lopen. Deze soort isolatie wordt aangebracht onder je vloerbedekking, waardoor je er niets van ziet. Het is aan te raden om vloerisolatie aan te laten brengen wanneer je wisselt van vloerbedekking, dan kan het isolatiemateriaal in één moeite onder je vloerbedekking aangebracht worden.

4. Kruipruimte isolatie
Heb je last van vocht en schimmel in huis? Kies dan voor kruipruimte isolatie om dit te verhelpen. Er zijn verschillende manieren om een kruipruimte te isoleren, een specialist kan dit goed beoordelen en hierover adviseren.

De voordelen van isolatie

Voordeel 1: Goed voor je portemonnee en het milieu
Doordat isolatie de warme lucht in je huis vasthoudt, hoef je minder te stoken en dit is logischerwijs goed voor je energierekening aan het eind van de maand. Dit is dan ook het bekendste voordeel van isolatie. Daarnaast zorgt het mindere energieverbruik ervoor dat je beter bent voor het milieu. Dit zijn dus twee vliegen in één klap.

Voordeel 2: Een hogere woningwaarde
Doordat je je huis goed laat isoleren, zorg je ook voor een hogere woningwaarde. Het energielabel van je huis verbetert namelijk en zo wordt de taxatiewaarde van je woning hoger.

Voordeel 3: Je verdient de investering snel terug
Het isoleren van je huis is natuurlijk best een investering, maar dit bedrag verdien je snel terug. Gemiddeld heb je het geïnvesteerde geld binnen 5 tot 8 jaar terug, hierdoor is het een investering die goed te overzien is. De Nederlandse overheid stimuleert de samenleving steeds meer om duurzaam en milieubewust te leven. Het wordt dan ook aangemoedigd om te investeren in isolatie, maar ook in zonnepanelen en HR++ glas.

Voordeel 4: Aangenamer wonen
‘s Zomers houdt isolatie materiaal de warmte buiten en in de winter wordt de warmte in je huis gehouden. Hierdoor woon je comfortabeler in een goed geïsoleerd huis. In de winter hoef je je niet langer in te pakken met een fleece deken als je op de bank ligt en ook in je slaapkamer is het ‘s avonds minder koud. In de zomer slaap je lekker in een koele slaapkamer en is het een verademing om op een warme zomerse dag je huis in te lopen voor wat verkoeling.

Er zijn dus veel verschillende manieren om je huis te isoleren en er zitten veel voordelen aan deze investering. Met een goed geïsoleerd huis ben je beter voor het milieu en bespaar je op je energiekosten. Zo geniet je van een comfortabel en milieuvriendelijker huis.