Je huis optimaal isoleren


Je huis optimaal isoleren doe je met lambda’s, met wat? Lambda staat voor een zekere isolatiewaarde. Kies je ervoor om je huis zo optimaal mogelijk te isoleren, dan is die lambda belangrijk. Dat leggen we uit.

Als het gaat om het isoleren van je huis, dan zorg je ervoor dat kieren worden gedicht, en vloeren, wanden en daken worden voorzien van isolatiemateriaal. Voor het isoleren van vloeren, wanden en daken kun je in gebruik maken van glaswol en steenwol.

Steenwol is koop je in de vorm van een plaat of op een rol. Het is een onbrandbaar materiaal en volledig recyclebaar. Zowel het dak, de muren en de vloeren kunnen hiermee worden geïsoleerd. Steenwol neemt geen vocht op en kent een hoge isolatiewaarde, oftewel een lambda waarde tussen 0,033 en 0,041.

Lambda geeft een isolatiewaarde aan
De lambda staat voor een zekere waarde. Dit is de warmtegeleidingscoëfficiënt, die aangeeft hoeveel watt energie er door een vlak van een vierkante meter gaat bij een dikte van een meter, per graad Kelvin of Celcius temperatuurverschil tussen beide zijden van het vlak. Duizelt het je al? Dat is behoorlijk ingewikkeld voor iemand die daar niet in thuis is. Toch wil je weten of je er goed aan doet steenwol in te zetten om je huis goed te isoleren. Het beste is het om te onthouden dat hoe lager de lambda waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Dus hoe groter de isolatiewaarde. Een kwestie van vergelijken dus.

Een andere mogelijkheid is glaswol inzetten. Minder kostbaar dan steenwol, maar er zijn heel goed daken, muren en vloeren mee te isoleren. Het is zowel in plaatvorm als op een rol verkrijgbaar. Het is onbrandbaar en geluiddempend. Glaswol is er in vier varianten, van soepel tot meer stevig en van dun tot dikker. Het voordeel van de steviger platen is dat ze nog meer akoestisch isoleren dan de dunnere varianten. Ook glaswol heeft een goede isolatiewaarde, wederom uitgedrukt in lambda.

Na glaswol of steenwol zijn er pir-platen
PIR isolatie is het neusje van de zalm als we over lambda praten. Dit materiaal bestaat uit platen, en heeft een lambda waarde van gemiddeld 0,022 W/mk. Vergelijk je dat met een materiaal als steenwol dan zie je dat PIR platen een lagere waarde hebben en dus beter isoleren. Dat vertaalt zich dan weer in de prijs, maar op deze manier kan er een bewuste keuze worden gemaakt bij de aanschaf van welk isolatiemateriaal dan ook.

PIR platen isoleren zodanig goed dat je eigenlijk minder dikke platen nodig hebt dan wanneer je isolatieplaten zou gebruiken van een ander materiaal. Deze platen zijn makkelijk te verwerken, bijvoorbeeld op platte daken of vloeren. Ze zijn licht van gewicht en goed op maat te snijden met een isolatiemes. Ze gaan bovendien lang mee en nemen geen vocht op.