Kies de juiste elektromaterialen!


Voor het compleet maken van je woning heb je verschillende soorten elektromaterialen nodig. Je kunt deze materialen natuurlijk niet op de gok kopen. Maar hoe weet je nou welke de juiste zijn in jouw situatie?

Verbouwen elektra REALISEERJEDROOMHUIS

Wat zijn elektromaterialen?
Het is wel handig om eerst te bespreken wat elektromaterialen zijn. Eigenlijk zijn dit alle producten die je nodig hebt wanneer je aan de slag gaat met elektra. Je kunt hierbij denken aan kabels en draden, buizen, installatiemateriaal en schakelmateriaal. Maar er is nog veel meer. Elektromateriaal is dus een ruim begrip. Deze ruime keuze aan materialen maakt het des te belangrijker om de juiste keuze te maken.

Inventariseer wat je nodig hebt
Om te beginnen maak je een lijst met wat je allemaal nodig hebt. Ga je het hele huis verbouwen of ga je alleen een paar aanpassingen doen? Dit maakt natuurlijk een verschil voor de materialen die je gaat gebruiken. Door een overzicht te maken, verklein je de kans dat je iets vergeet. Ook zorgt het ervoor dat je alles in één keer kunt kopen en je kunt dan gewoon doorwerken. Om alle elektromaterialen tegelijk te kopen kun je een kijkje nemen bij een elektrotechnische groothandel, zoals Elektramat.

Verbouwen elektra REALISEERJEDROOMHUIS

Waar moet je rekening mee houden?
Om de juiste materialen voor jouw situatie te vinden is het belangrijk om jezelf af te vragen waar en waarvoor je het gaat gebruiken. Ook is het per situatie verschillend of er bepaalde regels zijn waar je je aan moet houden. Mag of kun je bijvoorbeeld niet vrezen in de muur, dan ben je genoodzaakt om opbouw in plaats van inbouw schakelmateriaal te gebruiken. Daarnaast is het type beschermingsgraad afhankelijk van de invloeden van buitenaf. Kies dus het juiste materiaal dat voldoet bij jouw situatie.

Verschillende soorten dimmers
Een voorbeeld waarbij je veel verschillende types hebt is een dimmer. Welke je nodig hebt is afhankelijk van het soort lamp die je gaat dimmen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de lamp geschikt is om aangesloten te worden op een dimmer. Tegenwoordig wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van led lampen. Daar zijn speciale led dimmers voor. Deze zijn speciaal gericht op het vermogen van een led lamp, omdat dit verschilt van die van een gloei- of halogeenlamp.

Heb je zelf geen ervaring met elektra en klinkt al het bovenstaande als abracadabra voor jou? Het beste kun je dan een professional om hulp vragen. Deze kan jou voorzien van de juiste adviezen.