Kies de juiste technische installaties

U gaat bouwen of verbouwen. Waarschijnlijk heeft u hier lang naar uitgekeken. Een nieuwe woning die helemaal wordt ontworpen en ingericht naar uw wensen. Maar misschien heeft u ook moeite met de vele keuzes die moeten worden gemaakt. Hoe zorgt u dat u juiste beslissingen neemt?

De architect zorgt voor een mooi en functioneel woningontwerp en de constructeur garandeert de stabiliteit van uw woning. Persoonlijk besteedt u wellicht veel tijd en aandacht aan de selectie van materialen en afwerkingen, vast en los interieur en in het oog springende zaken als een haard, keuken en sanitaire toestellen. U surft op het internet, overlegt met leveranciers en bezoekt showrooms en beurzen.

Maar hoe gaat u om met technische installaties, dus de voorzieningen voor koud- en warmtapwater, afvoersystemen, verwarming en ventilatie en mogelijk ook koeling, centrale stofzuiging of een gasinstallatie? Omdat veel mensen dit ingewikkeld vinden, laten ze de keuze over aan hun architect of installateur. Vaak wordt verondersteld dat de installaties grotendeels volgen uit het bouwkundig ontwerp en de praktijkervaring van de aannemer en dat wet- en regelgeving voldoende waarborg is voor goede passende installaties. Dit is echter onterecht.

Blog bouwen verbouwen advies Beurs Eigen Huis

Besteed aandacht aan de technische installaties

Er bestaan ontzettend veel installatietechnische oplossingen. Als u aan de slag gaat met Google, installateurs en leveranciers, komt u waarschijnlijk tot de conclusie dat u veel tegenstrijdige informatie hebt verzameld en door de bomen het bos niet meer ziet. Vaak ontdekken bewoners pas achteraf de beperkingen van hun installaties en realiseren zij zich dat veel mogelijkheden en verbeterpunten onbesproken zijn gebleven. Aanpassingen zijn echter nauwelijks mogelijk waardoor zij tot in lengte van jaren worden geconfronteerd met het onzorgvuldig keuzetraject.

De laatste jaren is er veel veranderd qua wet- en regelgeving, bouwwijzen en omvang, complexiteit en kosten van gebouwinstallaties. Tegelijkertijd zijn installaties steeds bepalender voor je energiegebruik, comfort, woongenot en gezondheid. Bijgaande foto van de installaties op een tussenvloer, geeft een goede indruk van de veelheid aan installaties.

Handig om te lezen zijn de volgende tips: 20 tips en valkuilen woninginstallaties. En een overzicht van technische installaties, systeemkeuzen en mogelijkheden is terug te vinden in de checklist woninginstallaties

Om te zorgen dat uw installaties worden uitgevoerd zoals u wenst en passend zijn, is uw directe betrokkenheid van belang en moet u beschikken over voldoende kennis en inzicht. Het is daarbij zeer waardevol als u kunt terugvallen op een betrouwbare, kundige en onafhankelijke raadgever.

Handig is het programma van Mijninstallatieadvies, dit biedt een betrouwbare en effectieve oplossing. Op uw eigen tijd en plaats, ontvangt u alle informatie die u als particuliere opdrachtgever nodig heeft - niet meer en niet minder - en via handige hulpformulieren met ja/nee-vragen, stelt u zelf uw eigen programma van eisen samen. Van veel toegevoegde waarde is de mogelijkheid om uw persoonlijke vragen te bespreken met een ervaren installatieadviseur, tijdens bijeenkomsten en webinars.