Koelen met vloerverwarming

Ook in 2019 is een hittegolf in Nederland niet uitgebleven. En met deze hoge temperaturen zoeken wij Nederlanders graag verkoeling. Zwembad in de tuin, plekje op het strand of het aanschaffen van een airco. En juist aan dit laatste punt zitten helaas meer nadelen dan voordelen. Maar hoe krijgen we anders de warmte uit onze goed geïsoleerde woning? Gelukkig is er ook een toekomstbestendige en energiezuinige optie om tijdens hittegolven koel te blijven. Koelen met vloerverwarming. Nieuwsgierig? Lees hieronder meer informatie.

Beurs Eigen Huis bouwen verbouwen verduurzamen verwarmen klimaat

Hittegolven

Sinds 1901 wordt er door het KNMI  in Nederland gemeten of er sprake is van een hittegolf. Hiervoor moet de temperatuur 5 dagen achter elkaar hoger zijn dan 25° Celsius en moet de temperatuur 3 dagen hiervan hoger zijn dan 30° Celsius. Zodra de temperatuur boven de 30° Celsius komt in Nederland spreken we van een tropische dag.

Sinds 1901 zijn er in Nederland totaal 27 hittegolven geweest. De eerste hittegolf vond plaats in 1911 en had een gemiddelde temperatuur van 33° Celsius. Waar in de 20ste eeuw 16 hittegolven plaatsvonden zijn dit er in de 21ste eeuw al 11. Ook de gemiddelde temperatuur van de hittegolven is hoger. Neem 2018 waar de gemiddelde temperatuur 35,7° Celsius was en 2019 met gemiddeld 37,5° Celsius.

Aangezien er in 19 jaar tijd al 11 hittegolven hebben plaatsgevonden, zou dit betekenen dat er aan het einde van de 21ste eeuw ongeveer 58 hittegolven zijn geweest. Dit zijn er 42 meer dan in de vorige eeuw. Maar helaas blijft het aantal naar verwachting niet 58. Door de opwarming van de aarde zullen hittegolven vaker voorkomen en langer duren.

Beurs EIgen Huis bouwen verbouwen verwarmen koelen vloerverwarming

Het Aircomonster

Iedereen herkent het wel zodra het erg warm wordt, het verlangen naar koelte. Het aanschaffen van een airco is erg populair in Nederland. De verkoop van airco’s is in de laatste drie jaar zelfs met 300% gestegen. Daarbij doet een airco inderdaad zijn werk: de temperatuur verlagen in een ruimte. Helaas is in de praktijk het aanschaffen, onderhouden en het verbruik van een airco niet voordelig en energiezuinig. Buiten het hoge energieverbruik zorgt een airco ook voor een nog warmere buitenlucht. Zodra een groot aantal mensen een airco gebruikt, warmt de aarde nog sneller op. Eén van de medeoorzaken van de groeiende airco verkoop is dat huizen tegenwoordig beter geïsoleerd zijn. En hoe beter een woning is geïsoleerd hoe moeilijk de warmte het huis verlaat.

Bouwbesluit en Isolatie

Dat veel nieuwbouw woningen tegenwoordig beter geïsoleerd zijn is vastgelegd in het bouwbesluit. In het bouwbesluit staan technische bouwvoorschriften voor nieuwbouwprojecten en verbouwingen. Het meest recente bouwbesluit is het bouwbesluit 2012, welke in oktober 2018 is geüpdatet. In dit bouwbesluit is bepaald hoeveel warmteweerstand isolatie moet hebben om aan de eisen te voldoen. Deze eisen zijn anders voor verbouwingen.

Wanneer isolatie niet aan deze normen voldoet ‘lekt’ de warmte als het ware weg uit een ruimte. Hoe beter de isolatie, hoe langer de warmte binnen blijft en hoe minder energie er wordt verbruikt in bijvoorbeeld de winter. In de zomer is dit een ander verhaal, dan willen we juist de warmte uit ons huis hebben. Met de nieuwe isolatie-eisen is dit een lastige klus. Ook in het Klimaatakkoord is met de hete zomers geen rekening gehouden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat klimaatdoelen niet gehaald kunnen worden als airco’s gebruikt blijven worden. Gelukkig is er een toekomstbestendige en energiezuinige optie: koelen met vloer- wand- en/of plafondverwarming.

Beurs EIgen Huis bouwen verbouwen verwarmen koelen vloerverwarming

Koelen met vloerverwarming

In de winter comfortabel warm en in de zomer heerlijk koel. Met laagtemperatuur watergedragen vloerverwarming is het mogelijk, ook met de nieuwe isolatie eisen. Liever geen koude voeten? Dan is de combinatie met wandverwarming en/of plafondverwarming ideaal.

Neem bijvoorbeeld een warme zomerdag waarbij de buiten temperatuur 38° is. In een geïsoleerde ruimte zoals een woonkamer waar niet wordt gekoeld, zal de temperatuur ongeveer 28° zijn. Gaan we deze ruimte vervolgens koelen met vloer-, wand- of plafondverwarming, wordt de ruimte temperatuur verlaagd naar ± 23°.

Zelfs voor onze gezondheid en productiviteit is koelen met vloerverwarming effectief. Ben je benieuwd hoe koelen met vloerverwarming werkt en welke voordelen er nog meer zijn? Kijk hier.