Pallethout als woontrend


Hout is al eeuwen het duurzaamste bouwmateriaal dat er bestaat. Er is bovendien geen enkele natuurlijke grondstof die kan tippen aan de warme uitstraling van hout. En het leuke is: zelf houten meubels en accessoires maken is helemaal niet zo moeilijk. Moet je veel betalen voor dit bouwmateriaal? Niet per se. Dus, voor wie die strakke en anonieme design-interieurs een beetje zat is: start zelf met het maken van je eigen, unieke meubels.

Hout scoren en bewerkklaar maken
Je hoeft niet naar de bouwmarkt om aan hout te komen. Een rondje over een bedrijventerrein levert je vaak prachtig bouwmateriaal op. Veel goederen worden aangeleverd op pallets die meestal als afval worden gezien. Stap eens binnen bij zo'n bedrijf en vraag of ze nog pallets hebben waar ze vanaf willen. In een gezinsauto kun je er wel een stuk of vier kwijt. Thuis moet je ze natuurlijk eerst uit elkaar halen, dat kost even moeite, maar dan heb je wel je eigen, mooie hout: gratis en voor niets. En in deze tijd van milieu-gerelateerde initiatieven die mensen ondernemen, zoals het installeren van een zonnepaneel, het aanschaffen van een elektrische auto of het kiezen voor een groene energieleverancier, ben je nog duurzaam bezig ook!

Niet perfect, maar goed genoeg
Vooropgesteld dat het nooit perfect zal worden. Wie aan het zagen, boren en timmeren slaat, zal merken dat er wel eens een stukje uit zijn plank ontbreekt. Er zitten ook vaak onregelmatigheden in, maar dat maakt de uitdaging alleen maar groter. Schuurpapier, een goede decoupeerzaag, een boor en een flinke voorraad schroeven doen wonderen. Bovendien, zo wordt wel eens beweerd, is perfectie voorbehouden aan de goden. Dat is ook de reden dat wevers van Perzische kleden altijd met opzet een weeffout maken. En jij zal als aspirant timmerman merken, wanneer de visite al bewonderend een onregelmatigheid opmerkt in jouw vers geknutselde eettafel, dat je zelf ook niet perfectie kunt voldoen. Dus waarom die tafel wel?

Inspiratie
Naast een heerlijke portie aan afleiding (en concentratie tegelijk) haal je er zelfvoldoening uit en krijg je waardering van je partner of huisgenoten. Immers, een zelfgemaakt meubelstuk dat decoratief origineler is dan dat van een willekeurige meubelzaak, kan op bewonderende blikken rekenen. En ook al begin je nog met een simpel bijzettafeltje, je zult zien dat deze hobby min of meer verslavend is - op een gezonde, rustgevende, goedkope, decoratieve en duurzame manier. Nieuwe keuken? Vervang alle frontjes door zelfgemaakte deurtjes, zet er nieuwe handgrepen op en Klaar is Kees. Muren te wit? Betimmer ze met schrootjes, of maak een boekenkast. Dat verveelt nooit. Zo zijn er duizenden ideeën. Voor inspiratie kun je ook altijd even kijken op een site als Pinterest.