Waar kom je asbest tegen?

Sinds 1993 is het verboden om met asbest te werken. Alles wat hiervoor gebouwd is, kan asbest bevatten. Woon je in een wat ouder huis en heb je het vermoeden dat er asbest in je huis aanwezig is? Lees dit artikel en kom erachter wat de 5 meest voorkomende plekken voor asbest zijn.

Asbest in daken | Beurs Eigen Huis

1. Dak
De meest voorkomende plek waar asbest aanwezig kan zijn is het dak. Denk hierbij aan golfplaten, dakleien en dakgoten. In de meeste gevallen werd asbest toegevoegd voor extra isolatie.

2. Leidingen
Rondom oude leidingen komt asbest ook geregeld voor. Denk hierbij aan het koord die bij de doorvoer van de gasleiding naar buiten komt. Ook de beplating rondom oude gaskachels zijn vaak van asbesthoudende platen. Verder is de leidingisolatie bij oude woningen vaak rijk aan asbest. Dit is dus ook iets om goed in de gaten te houden.

3. Plafonds
Asbest werd vroeger voornamelijk in plafonds verwerkt. Asbest zorgt namelijk voor een betere isolatie. Naast deze goedkope manier om je huis te isoleren, zorgt asbest ook voor minder kans op brand. Bij deze oude plafonds is de kans groot dat er vezels vrijkomen van de asbest. Asbest verwijderen is hier dus zeer verstandig.

Asbest in huishoudelijke apparaten | Beurs Eigen Huis

4. Vloeren
Asbest werd in het verleden ook veel gebruikt voor asbestpapier wat werd gebruikt als drager in de onderlaag voor vinyl vloerbedekking. Daarnaast zit asbest in zo goed als alle colovinyltegels. Deze werden naar de tweede wereldoorlog gebruikt voor vloerafwerking van Nederlandse gebouwen.

5. Huishoudelijke apparaten
Niet alleen in onderdelen van het huis zelf, ook in losstaande apparaten is de kans op asbest aanwezig. Aangezien het voor 1993 toegestaan was om asbest te gebruiken, werd dit geregeld gedaan in huishoudelijke apparaten. Oude apparaten zoals heaters, broodroosters, elektrische ovens en zelfs haardrogers bevatten nog wel eens asbest. Tegenwoordig is vintage weer helemaal in, let op dat je geen asbesthoudende apparaten koopt.

Ben je op zoek naar een specialist voor asbestsanering? Op HomeDeal zie je wat het laten verwijderen van asbest gemiddeld kost